Turno skije

Bez alata nema ni zanata, stara je mudrost, koja se može primeniti i na ski-turing jer, jednostavno, bez turno skija ne možete upražnjavati ski-turing. Ovde govorimo o kakvoj se vrsti skija radi i koje su njihove osnovne karakteristike.

Većina ljudi, čak i onih koji su se oprobali u skijanju ili snoubordu na nekom skijalištu, kada im pomenete ski-turing prvo pomisli da govorite o nordijskom skijanju – langlaufu, skijaškom trčanju (cross country skiing). Obično kažu, da znam, to je ono kada možeš da trčiš sa skijama, a peta nije fiksirana na skiji…

Da, jeste, ali nije! No, idemo redom.

Danas već postoji više stilova skijanja ili je bolje reći skijaških disciplina, koje su prilično jasno izdiferencirane među sobom. Ovde nećemo razmatrati strogu podelu u smislu sportskih disciplina, već da ukažemo na razne načine skijanja koje uslovljavaju i različite vrste skija.

Prva asocijacija za skijanje jesu alpske discipline, koje su bar kod nas i najpopularnije. Njima se bavi najveći broj rekreativaca, a skijališta su upravo izgrađena u funkciji alpskog skijanja. Nordijske skijaške discipline spadaju u drugu grupu: već pomenuti kros-kantri (ili langlauf), a tu su i ski-skokovi. Posebnu grupu čine telemark skijaši, čija je skijaška tehnika poprilično različita od alpske. U poslednjih nekoliko decenija javlja se i fristajl (freestyle) skijanje koje se odvija na posebno uređenim ski i snoubord parkovima, dok sa druge strane frirajderi (freeriders) traže divlje i netaknute padine sa puno snega. A na kraju tu je i turno skijanje (ski touring, backcountry skiing), koje predstavlja verovatno najopštiji vid skijanja, jer uslovno unutar sebe može uključivati ostale skijaške discipline. Poenta ove priče o raznim vrstama skijanja je sledeća: za svaku skijašku disciplinu postoji posebna skija prilagođena baš takvom načinu skijanja!

Da bi opisali turno skije prvo moramo salgedati o kakvoj se to aktivnosti radi, tj. šta je ski-turing. Ski- turing je način kretanja po snegu upravo uz pomoć posebno dizajnirne opreme koji podrazumeva i uspon i spust. Zaključujemo da skija koja treba da posluži za ova dva prilično različita načina kretanja po snegu mora da ispuni nekoliko uslova:
– da bude lagana – kako bi uspon bio lakši i kako bi skijaš sačuvao dovoljno energije da uživa u spustu.
– da bude upravljiva prilikom vožnje nizbrdo – to osim konstrukcijskih rešenja (radijus, roker, kamber, tvrdoća, širina, dužina i sl.) zahteva i da skija ima određenu težinu kako bi se lakše i sigurnije probijala kroz sneg, a posebno pri velikim brzinama.

Već uviđamo da postoji kontradiktorni zahtev za skiju: potrebno je da bude lagana (lakši uspon) i teška (sigurniji spust). Naravno, ova komplikacija se prevazilazi uspešno na nekoliko načina, a pre svega tako što se konstrukcijskim karakteristikama obezbeđuje bolja upravljivost bez bitnog povećanja težine. Drugi način je proizvodnja različitih vrsta turno skija prema specifičnim zahtevima ski-turing disciplina. Osim toga turno skije se prave i za različite nivoe skijaške tehnike, različite vrste snega itd.

U tom smislu turno skije možemo podeliti uslovno na nekoliko grupa:

  • Turno skije za trke (ski mountaineering): Spadaju u grupu najlakših (ispod kg) i pravljene su za brze uspone. Širina ide do oko 80 cm (širina se meri na delu skije gde se poklapa sa sredinom veza). Konstrukcijska rešenja kačenja krzana na ove skije su takva da omogućavaju izuzetno brzu tranziciju iz „walk mode-a“ u „ski mode“. Naravno, kao i skija i ostala oprema (vezovi, ski-cipele) koja se koristi u ovoj disciplini teži da bude što lakša. S obzirom na sve to, ove skije nisu baš pogodne za vožnju nizbrdo, posebno ne za velike padine prepune snega.
  • Turno skije za frirajd (freeride): Ove skije su, u principu, kontrast u odnosu na skije za trke. Uglavnom su teže (oko 1.5 kg pa i do 2 kg), duže i značajno šire. Širina skija za frirajd ide već od 90 cm do 120 cm, zbog čega su dobile kolokvijalni naziv „fat“. Ove skije su, takođe, i veće dužine, a kombinacijama konstrukcijskih rešenja po principu roker – kamber proizvođači pronalaze razna rešenja koja omogućavaju skijašu što bolju upravljivost skije prilikom spusta, pri čemu je ključno da skija ne tone u sneg i da se njome može izvesti zaokret sa što manjom potrošnjom energije. Naravno, za ovu vrstu skijanja potrebno je imati robusniju i čvršću ski cipelu, a ponekad su i vezovi gabaritniji od uobičajenih turno vezova. Shvatili ste, sa ovakvom opremom ćete se više znojiti uzbrdo, ali zato uživate nizbrdo u pravom frirajdu.
  • Turno skije za all-around (all-mountain): Ova vrsta skija je neki kompromis između laganih turno skija za skimo-trke i širokih „fat“ skija za frirajd. Težina im obično varira u rasponu od 1 do 1.5 kg, a širina ide od 80 cm do oko 95 cm, grubo rečeno. Sa ovim skijama se lakše krećete na usponu, a prilikom spusta pružaju dovoljno sigurnosti da možete savladati bilo koju padinu, a da pri tome i uživate. Osim toga, ove skije su veoma zgodne kad imate situaciju da vam se na jednoj turi menja kvalitet snega, sa njima možete voziti i pršić i tvrdu podlogu, pa ih čak možete probati i na uređenoj stazi. Ova skija je pravo rešenje za sve ljubitelje ski-turinga koji ne nameravaju ili nemaju prilike da često voze „big mountain“ padine i obilan pršić (powder). Ostala oprema, vezovi i ski cipele, mogu se prilagoditi onome što želite: ukoliko vam je namera da više penjete i da manje vozite frirajd možete uzeti lakšu opremu, a u suprotnom slobodno montirajte ozbiljnu frirajd opremu na skiju.

Što se tiče radijusa turno skija, obično je znatno veći u odnosu na klasične alpske skije koje se koriste na uređenim skijaškim terenima, uglavnom je preko 16–17 m pa i do 30 m. No, treba imati u vidu da veličina radijusa ne igra tako važnu ulogu u ski turingu u odnosu na klasično alpsko skijanje.

Danas mnogi proizvođači nude različite modele skija za ski-turing, tako da skijaši imaju veliku mogućnost izbora. Prilikom nabavke turno skija potrebno je da realno procenite svoje mogućnosti i želje i da odaberete skije koja će vama najviše odgovarati. Prilikom procene u obzir treba uzeti vaše skijaško umeće i u kakvoj ste kondiciji, na kom terenu najviše planirate da idete na ture, da li su vam skije potrebne za takmičenja, treninge, pristup alpinističkim smerima, frirajd ili za, recimo, planinarenje u zimskim uslovima. Među poznatijim proizvođačima opreme za ski-turing su Elan, Blizzard, Dynafit, Ski Trab, Salomon, Hagan, Fischer, K2 i mnogi drugi, tako da je pre kupovine skija poželjno istražiti ponudu.

Scroll to Top