Ostala oprema

Ostala oprema za bek-kantri skijanje

Osim osnovne opreme za bek-kantri skijanje, bez koje je nemoguće krenuti na turu, o kojoj možete pročitati više na našem sajtu, za uspešno i bezbedno bavljenje ski-turingom i splitbordingom potrebno je imati i još nekoliko delova opreme. Ponešto od ove opreme je takođe neophodno, a ponešto možete imati sa sobom uvek ili samo na određenim turama. Neki komad opreme možete i izostaviti, ali imajte na umu da ako vam zatreba, grdno ćete se kajati. Elem, krenimo redom…

Štapovi (neophodno).

Štapovi za ski-turing i splitbording se malo razlikuju od uobičajenih skijaških štapova koje koriste skijaši, kako rekreativci, tako i profesionalni sportisti. Osnovna razlika je u tome što se štapovi za bek-kantri mogu sklopiti, kako bi ih odložili u ranac kada vam nisu neophodni. Ovo je posebno važno za splitbordere, kojima su štapovi potrebni samo prilikom uspona, dok na spustu uopšte ne koriste štapove, štaviše smetaju im. Štapovi na usponu, odnosno u „walk“ modu značajno pomažu održavanju ravnoteže i bez njih bi hodanje bilo veoma teško. Izrađuju se od laganih, a čvrstih materijala (aluminijum, kompozitni materijalli i sl.) Neke konstrukcijske karakteristike štapova za turing, a koje ih razlikuju od ostalih su:

  • Sklopivi su, kao što smo već pomenuli; način sklapanja može biti na principu teleskopa ili na principu preklapanja delova, koji su povezani unutrašnjom sajlom. Naravno, možete koristiti i obične skijaške štapove ili štapove za treking, makar u početku.
  • Podesivi su po dužini, slično kao i štapovi za treking; ovo je neophodno zbog različitih nagiba terena po kojima ćete se kretati, a na kojima je nekad potrebno imati kraće, a nekad duže štapove;
  • Imaju produžen rukohvat; kako ne biste morali stalno podešavati dužinu štapova, nekada je lakše štap držati niže u odnosu na standarni rukohvat;
  • Šire krplje; kako bi oslonac na snežnu površinu bio stabilniji, tj. da vam štapovi ne bi propadali duboko u sneg prilikom hodanja;
  • Mogu imati kukasti završetak rukohvata koji služi da sa njima zatežete ili otpuštate vezove.
  • Obavezno moraju imati gurtne na rukohvatu kroz koje provlačite ruke;

Osim kao pomagalo za održavanje ravnoteže prilikom kretanja, štapove možete koristiti i za izradu sidrišta (ukopate ih u sneg), krovnu konstrukciju na prinudnom bivaku, improvizovano sredstvo za imobilizaciju preloma (nedajbože), da se odbranite od kerova lutalica i tako dalje. U svakom slučaju, neophodno je imati ih i pažljivo ih koristiti jer spadaju u onu vrstu opreme koja se lako može izgubiti ili oštetiti.

Kaciga (neophodno)

Kaciga je deo opreme koji neposredno štiti lobanju skijaša / bordera. Osim što je važno imati je na glavi kada skijate (tokom spusta), na bek-kantri turama je ponekad potrebno kacigu nositi i pri usponu, u slučaju kada se krećete na padinama gde iznad vas postoji mogućnost odrona kamenja. Obično se tokom turinga kaciga nosi fiksirana na rancu, pojedini rančeve čak imaju za to posebno predviđen deo. Birajte kvalitetnu kacigu, jer je ne nosite samo forme radi, već vam može zaista zatrebati.

Komplet za pružanje prve pomoći (neophodno)

Komplet za pružanje prve pomoći je potrebno da postane (ako već nije) standardni i neodvojivi deo vaše opreme za boravak u prirodi i upražnjavanje raznih aktivnosti. Kod bavljenja ski-turingom i splitbordingom, izloženi smo brojnim opasnostima i rizicima po naše zdravlje i život, zbog čega se ovo uopšte ne dovodi u pitanje.

Komplet za prvu pomoć treba da sadrži određenu medicinsku opremu za imobilizaciju preloma i zaustavljanje krvavljenja (SAM splintovi, zavoji različitih širina, sterilne gaze, hanzaplast i sl.), jer su to najčešće povrede koje se mogu desiti skijašima / borderima. Osim toga, dobro je imati i lekove za ublažavanje bolova i protiv mučnina i alergija. Međutim vodite računa ako lekove hoćete da date drugoj osobi, jer može biti alergična na neki od sastojaka i time možete pogoršati stvar. To je još jedan od razloga zbog čega je važno da svako ima svoj komplet prve pomoći.

Korisna sugestija je da komplet prve pomoći držite u posebnoj torbici, koja je vidno označena kao medicinska oprema (natpis ili crveni krst ili crveni polumesec), kako bi u slučaju potrebe i neko drugi lako i brzo mogao da je pronađe u vašem rancu (recimo, ako ste vi povređeni i neko drugi treba da vama pruži medicinsku pomoć).

Na turama je ponekad potrebno imati i ozbiljnije medicinsko obezbeđenje i zahtevniju opremu (veća količina zavoja, sredstva za imobilizaciju većih preloma ili za imobilizaciju kičme). Ovu medicinski opremu obično koriste spasioci, ali ako je nešto od nje potrebno nositi na turi, onda je važno da se ravnomerno podeli na ceo tim, pri čemu svi treba da budu upoznati koja se medicinska sredstva kod koga nalaze.

Čeona lampa (neophodno)

Čeona lampa takođe spada u deo opreme koji morate imati sa sobom čak i kada ne planirate da se po mraku krećete u planini. Akcija ponekad ume da krene mimo plana i da uprkos svemu deo ture morate da idete po mraku ili da čak zanoćite u planini. Dobro i kvalitetno svetlo tada postaje ključna stvar koja vam je potrebna. Preporučujemo da obavezno imate sa sobom i rezervne baterije za lampu, a poželjno je čak da imate i rezervnu lampu negde u rancu. Na tržištu se može naći veliki broj čeonih lampi različitog kvaliteta, ali i namene. Odaberite kvalitetnu i pouzdanu lampu, ne previše robusnu, koja će vam raditi u svim vremenskim uslovima, a neće vam zauzimati previše prostora ili biti komplikovana za upotrebu.

Pribor za sitne opravke

Pribor za sitne opravke može značajno da vam olakša muke ukoliko dođe do nekih problema sa opremom na turi i kada je potrebno nešto popraviti. Često kvarovi mogu biti takvi da dovedu u pitanje celu akciju. Osim, sad već standarnih multialata (multi tool), koji u sebi sadrže klešta, turpiju, šilo, odvijač, otvarač za pivo ( 😊 ), u torbicu sa priborom za sitne opravke uvek ubacite parče žice, kanapa, armiranu lepljivu traku (duckt tape), superlepak i slične stvarčice, koje vam mogu zatrebati. Iskustvo će vas naučiti šta vam je još potrebno, a šta ne, u zavisnosti od toga koju opremu koristite i gde planirate da idete na turu.

Ranac (neophodno)

Ranac za ski-turing / splitbording, osim uobičajenih karakteristika koje imaju skoro svi planinarski rančevi, poželjno je da na sebi ima nekoliko detalja koji vam mogu biti od velike koristi na turi. Sama veličina ranca može biti od 20 litara (nekad i manje) do 35–40 litara. Ukoliko idete na duže ture i daleko od blagodeti civilizacije potreban vam je veći ranac. Na ekspedicijskim turama ranac može biti i znatno veći.

Važan detalj koji izdvaja ranac za ski-turing su gurtne koje omogućavaju kačenje skija ili splitborda. Skije se obično na rancu nose tako što se po jedna skija zakači sa bočne strane ili se obe skije zajedno zakače dijagonalno. Splitbord može takođe da se zakači na bočnim stranama, kao i skije, kada je rasklopljen, dok se sklopljeni splitbord obično kači na gurtne tako da stoji poprečno u odnosu na uzdužnu osu ranca. Takođe, potrebno je da postoje gurtne ili mrežice za nošenje kacige, cepina, dereza, kao i posebne pregrade za krzna i lavinsku opremu. Postoje posebni rančevi sa dodatnom opremom (airbag) za spašavanje iz lavina, koji se veoma korisni za frirajd.

*Vosak za krzna značajno može olakšati situaciju

Oprema:

Scroll to Top