Korab

Korab je planinski greben koji deli Makedoniju i Albaniju. Na njemu se nalazi najviši vrh ove dve države, Golemi Korab (2764). Neki geografi Korab posmatraju kao prirodni produžetak šarskog grebena. Velika nadmorska visina i geografski položaj ovu planinu čine veoma pogodnom za aktivnosti kao što su turno skijanje i frirajd, kako sa makedonske, tako i sa albanske strane.

Pristup planini sa albanske strane najlakše je izvršiti iz pravca sela Radomir, a sa makedonske iz pravca nekadašnje karaule Strezimir. Iako put može biti zamoran, lepota ove planine je takva da će vas sasvim sigurno osvojiti, a spust sa nekog od vrhova Koraba ćete sigurno pamtiti.

Posebna pogodnost ovih lokacija, i sa makedonske i sa albanske strane Koraba je to što osim skijanja na samom Korabu možete u svakom trenutku da se predomislite i odlučite da skijate na nekoj drugoj obližnjoj lokaciju. U Makedoniji su to Dešat, Krčin, Medenica, Karbula, a tu je i ski centar Mavrovo, a u Albaniji možete odlučiti da odskijate sa Đalice ili nekog drugog od okolnih vrhova.

Scroll to Top