Krzna

Možda i krucijalna stvar kad je u pitanju bek-kantri (backcountry, off-piste) na vlastiti pogon. „Freedom tool“ – krzna. Ona vam omogućavaju pristup najboljim linijama za spust. Olakšavaju trening i štede snagu.

Ukoliko krzna nisu adekvatna ili su potrošena, to može znatno otežati užitak u planini. Tura se može pretvoriti u pravi pakao. Ne želite da koristite lepljive trake (duck tape) i da primenjujete majstorske fore usred snega i strmina. Još ako je velik minus i jak vetar, ima da vam presedne.
Najbolja je kombinacija mohera (krzno angorske koze, mnogo lakše omogućava klizanje po podlozi) i sintetičko-najlonskog fibera (dok ovaj materijal obezbeđuje vrhunsko trenje i vodootpornost). Odnos je uglavnom 2:1 u korist mohera. Ovaj odnos svakako obezbeđuje savršen balans klizanja, trenja i postojanosti. Na taj način dlake (čekinje) rade najbolji posao.

Ukoliko je još prošla dodatne obrade i tehnologije pripreme (EVER DRY 3.0, GLIDE TECH, GRIP TECH, RUBBER SAFER SKIN itd.), budite sigurni da nećete imati veliki problem.

Naravno, različiti su sistemi kačenja u zavisnosti od proizvođača. Sad nije nikakav problem srediti opremu pošto je internet prepun tutorijala.
Jedino što ne smete pogrešiti jeste odgovarajuće krzno za vaš tip, model i dužinu skija/borda. Jedna od najboljih i najstarijih kompanija na svetu za izradu krzna je švajcarska POMOCA. Više od 4 decenije rada na ovom polju.

Bitne stavke:

 • Skrejper za skidanje leda i snega je „must have“.
 • Mrežica se stavlja izmedju krzna sa lepljive strane.
 • Uvek imati vosak za toplo vreme i vlažan sneg. Dosta će vam olakšati kretanje, bez obzira na kvalitet i starost krzna.
 • Kantne uvek moraju biti slobodne, krzno ne sme prelaziti preko njih.
 • Lepak na krznu mora biti suv i čist. Treba izbegavati blato, kamenje, prašinu i prljava mesta. Jako je loše ako vam se lepak napuni sitnom prašinom, travom, trunčicama.
 • Obavezno skinuti sav sneg i led sa krzna pre pakovanja i frirajda.
 • Najbolja je opcija uhvatiti krzna za krajeve sa obe ruke i prevući preko kantne za čišćenje snega i leda.
 • Skladištenje – možda i najbitnija stavka. Sušiti ih na sobnoj temperaturi gde postoji protok vazduha. Nikako direkt na suncu, pored peći i jakih izvora toplote. Nikad ih ne pakujte vlažne u njihovu vrećicu. Postavite mrežicu između krzana (gde je lepak) ako ćete ih skorije vreme koristiti. Kad odlažete na proleće krzna, čuvajte ih u mračnim i hladnijim prostorijama gde ne postoji izvor vlage. Tad ih ne stavljate lepak na lepak sa mrežicom između.
 • Na jakim uzbrdicama koristite štiklu (heel raisers) i penjite cik-cak. Cilj je stići efikasno i bez rasipanja energije u planini.
 • Skije se ne odižu, već treba da klizaju po snegu.
 • Ukoliko traverzirate, krzna se odjavljuju i gornje kantne preuzimaju radnju. Dakle, težište vam je na gornjim kantnama ne na bazi tj. krznima.
 • Ukoliko je teren tvrd i zaleđen, dereze su neophodne (postoje specijalne za split i za skije). Ako je baš strmo i tvrdo, stavljaju se standardne dereze na čizme (u zavisnosti od modela mogu biti obične, polu ili automatske), a skije pakujete u A-frejm položaj na ranac.

  Generalno, nemojte se bojati ovog segmenta i tranzicije „hike to ride“ i obrnuto. Sve je poprilično intuitivno i brzo se uigravate.

Scroll to Top