Tim

Zima je period kada se čini da priroda miruje. No, to može biti samo varka. U našem slučaju je upravo tako. Mi želimo da budemo aktivni tokom cele godine, bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike.  I u tome uspevamo. Pridružite nam se u toj avanturi i saznajte zašto zimski san nije najbolji način da se pripremite za nove izazove. Postoji nešto bolje od sna, a to je zimska avantura u planini.

Iako su planine u toku zime pokrivene snegom i ledom i odaju utisak opasnosti i nepristupačnosti, sa nama ćete otkriti da je to upravo tako, ali…
Postoji način da baš u takvim uslovima, usred tog ledenog snežnog kraljevstva, doživite najlepše trenutke koji vam oduzimaju dah i trajno se utiskuju u vašu memoriju, čineći vas iznova srećnim svaki put kad ih izvučete iz “fioke”.

Ovo je priča o turno skijanju i splitbordingu, neobičnom načinu kretanja u planini pokrivenoj snegom, koji vam omogućava da osetite energiju slobode. A samo slobodan čovek je istinski živ, sve ostalo su izgovori.

Pa, da krenemo…

Ideja i vrednosti koje vam nudimo

Godinama unazad lutamo planinama, zato što tako hoćemo, zato što planine volimo, a još više poštujemo. Planinama idemo u goste i zimi i leti, u svakom vremenu, i kada nemamo vremena. Trudimo se da budemo pristojni gosti, a Veliki Duh planine to ume da prepozna i nagradi nas, bar na trenutak, onim osećajem da smo slični njemu: beskrajni, visoki, moćni, snažni, slobodni,… Zbog tog osećaja se uvek iznova vraćamo i taj osećaj želimo da podelimo sa vama.

Dugogodišnjim aktivnim bavljenjem različitim planinarskim aktivnostima sakupili smo značajno iskustvo, znanje i veštine, preispitivali svoje granice i mogućnosti i shvatili jednu veliku istinu – sve to nije dovoljno! I dalje učimo i preispitujemo sopstvene mogućnosti, stičemo nova znanja, proširujemo vidike, a gubimo zablude i predrasude. Poenta je da uživamo u tom procesu – i to je druga stvar koju želimo sa vama da podelimo. Priroda nam je svima učitelj, a planinina je jedna velika škola. Potrebno je samo da prisustvujemo časovima.

Planinske staze su često uske, litice strme, vetrovi su hladni, sneg dubok, kiša mokra, magla mutna i ponekad to surovo okruženje ume da “otključa” ljude na poseban način i natera ih da se sretnu sa svojim istinskim bićem. Za neke to ponekad bude kao sudar sa vozom u tunelu. Ljudi, takođe, imaju svoju ćud – tešku, napornu, dosadnu, neozbiljnu, preozbiljnu i ko zna kakvu još. Sve to treba istrpeti i to je treća stvar koju želimo da podelimo sa vama. Obećavamo da neće biti lako, ali je sigurno da ćete uspeti u tome – i to sa osmehom. I kad god se setite te avanture, bićete zadovoljni i sobom i drugima, a imaćete i šta da pričate deci. To što vam neće verovati je već njihov problem.

Naše bavljenje planinom prosečnim primercima savremenog homosapijensa često izgleda kao jedna besmislena i neracionalna aktivnost. Ta “deca” grada, betona i asfalta, naviknuta na vazduh obogaćen otrovima, ne shvataju da je u planini nekada ostao deo nas, kome se vraćamo, da bar na trenutak budemo kompletni. To je igra, koja vredi baš zato što je ne-racionalna. Igrajući se ostajemo povezani sa svojom prirodom, sa onom “granom” sa koje smo davno kao vrsta sišli, a danas je uporno sečemo. I to su, takođe, stvari, koje želimo da podelimo sa vama – igra i povratak na granu (čitaj: prirodu). Evolucija je odavno krenula u besmislenom pravcu i želimo da od dece grada postanemo deca planine.

Ima tu još mnogo toga, a sigurni smo da ćemo i mi puno naučiti od vas i zato se radujemo novim avanturama.

Naš ski touring / split boarding tim

Marko Nikolić

Marko Nikolić
Marko Nikolić

Marko je dugogodišnji planinar, učesnik brojnih visokogorskih ekspedicija po čitavom svetu (Himalaji, Andi, Kavkaz,…), prvi je na ovim prostorima doneo splitbord (splitboard).

Ljubav prema planini stekao je od malih nogu. Deo njegovog odrastanja vezan je za netaknuti deo Zlatibora, s obzirom na to da se porodična vikendica nalazi iznad 1.000 m.n.v.

Odrastanje do škole, raspusti, svako slobodno vreme provodilo se u planini. Skije su stigle sa polaskom u osnovnu školu, a snoubord u srednjoj školi (sredina 90-ih), dok u visokogorstvo ulazi 2001. godine. Ulazak u tim Dragana Jaćimovića (EST) vodi ga do najviših vrhova planete Zemlje, uključujući i Himalajske vrhove preko 8.000 m.n.v. Prolazeći najbolju outdoor školu kroz različite sportove i organizacije stiče zavidno iskustvo koje mu dozvoljava širinu u planini tokom cele godine.

Organizuje brojne snoubord i planinarske kampove/školice za decu od 2005. godine, kao i avanturističke trke „4 elements“. Planinarski vodič postaje 2012. godine, usko specijalizovan za Balkan i zimske ture.

Idejni je tvorac i realizator najvećih snoubord takmičenja u regionu od 2003. godine, kao i urbanih formata na Dorćolu, zatim prvog skituring (eng. ski touring) takmičenja u Srbiji (Lužnički megdan 2013). Zaslužan je za dovođenje skajraning sporta (tzv. nebesko trčanje, eng. skyrunning) u našu zemlju 2014. godine, kao i organizovanje bejsskokova (eng. BASE jumping) u Beogradu i Crnoj Gori, uključujući i prvi skibejs (eng. skiBASE) na Balkanu, na Durmitoru 2009. godine.

Biciklom prelazi Tibet od Lase do Katmandua sa EST timom 2011. godine, gde pomaže vođi ekspedicije oko organizacije. U sklopu priprema za tu turu iste godine organizuje i „Serbia 7 summits by bike“.

Kao međunarodni fristajl sudija, deo je svetskog tima gde sudi na „World Rookie Festu“ od 2008. do 2011. širom Evrope.

Vođa je ekspedicije „Albanska golgota, 100 godina kasnije“, koja je prva ponovila prolaz povlačenja srpske vojske preko Prokletija, zimi, peške, bez ikakve logistike (Peć–Drač–Zejtinlik–Kajmakčalan).

Sredinom 2019. organizuje prvo zvanično Sky Extreme takmičenje na prostoru bivše Jugoslavije (Šarplanina), dok Prokletije Sky Ultra dobijaju prvi zvanični sertifikat staze za Skyrunning World Cup. U 2023. dovodi Evropsko prvenstvo u skyrunningu na Prokletije – https://prokletijeskyrunning.com/
Nakon uspešne desetogodišnje saradnje sa InfoTeam-om i brendom Garmin kroz razne manifestacije i testove, Marko postaje Garmin ambassador https://www.garmin.rs/vest/pregled/112

Od januara 2023. Marko živi na Prokletijama, takođe je i ambassador Brenda Woolona (Merino world).

Popeti vrhovi:

  • Monblan (Mont Blanc) 4.810 m.n.v. — 2001. (snoubord frirajd spust sa vrha)
  • Kala Pathar (Kala Patthar) 5.644 m.n.v. — 2003.
  • Akonkagva (Aconcagua) 6.962 m.n.v. — 2005. (snoubord frirajd spust sa vrha), nacionalni rekord, skijanje sa najviše nadmorske visine
  • Čo Oju (Cho Oyu) 8.206 m.n.v. — 2006.
  • Mont Everest C2 (Mount Everest) 7.600 m.n.v. — 2007.
  • Elbrus (Elbrus) 5.642 m.n.v. — 2007. (snoubord frirajd spust sa vrha)

Linkovi gde možete saznati više informacija o Markovim aktivnostima:

http://www.skyrunning-serbia.com/

https://ultrakleka.com/

https://extremesummitteam.com/arhiva/aconcagua-05/


Nenad Mitrović

Nenad Mitrović
Nenad Mitrović

Nenad se oprobao u više različitih sportova i aktivnosti, koje imaju veze sa planinama, takmičio se u orijentiringu, avanturističkim trkama, ultramaratonima i skajraningu, član je GSS Srbije od 2005. godine, bavio se ili je još uvek aktivan u više različitih disciplina: alpinizam, speleologija, skijanje i turno skijanje, paraglajding, planinarenje.

Pored toga Nenad je jedini sportista koji je uspeo da osvoji prva mesta na letnjim i zimskim trkama preživljavanja u Srbiji. Pobednik je prvog izdanja Stare planine (24h planinskog maratona) kao i nosilac više crnih pojasa u različitim borilačkim sportovima.

Posebno se izdvaja vanserijski rezultat na zimskoj trci od 100 milja u Italiji (Korse de la bura, januar 2017.) gde je timski osvojio 4. mesto u izuzetnoj konkurenciji.

Licencirani ski instruktor sa širokom lepezom autdor veština. Što je ključno za ovaj vid aktivnosti.

Scroll to Top