Ski touring / Split boarding

Osnovni detalji o ski turingu i splitbordingu

Šta je, u stvari to, turno skijanje i o čemu se tu zapravo radi?

Priča počinje davno… pra-davno…

Nekada, u praistoriji, u nekoj pra-pećini, možda usred ledenog doba ili na njegovom izmaku, nekog pra-čoveka obuzeo je neobičan osećaj praznine u stomaku. Shvatajući da ta praznina, kasnije nazvana glad (u to vreme pra-glad), može itekako da mu ubrza prelazak iz statusa “živ” u status “živeo”, odlučio je da pođe u lov na neku pra-životinju, kako bi obezbedio sebi pra-hranu. Elem, taj naš predak sa prazninom u stomaku shvatio je i to da se po dubokom snegu lakše kreće ako ima veća stopala. Zbog toga je uzeo dva parčeta nekog pra-drveta, sklepao nešto nalik današnjim tarabama i vezao to na svoja stopala. Kako je praznina u stomaku obrnuto proporcionalna punoći u glavi (što bi rekli, na prazan stomak brže se misli), naš davni rođak je brzo ukapirao da je sneg vrlo klizava podloga i da će biti znatno brži ako krene da kliže umesto što korača. I, tako su nastale prve skije. Dakle, iz vrlo praktičnih egzistencijalnih razloga. Zabava je došla kasnije.

Vreme polako prolazi, skije se usavršavaju, posebno kod onih naroda koji žive u predelima pokrivenim snegom i ledom u većem delu godine. Razlozi zbog kojih je bilo potrebno kretati se po snežnim padinama diktirali su i upotrebu skija, te se one koriste za različite namene: lov, u ratovima, za obična putovanja, za bežanje i sl.

Tek u 19. veku počinje skijanje da se polako formira kao sportska disciplina. Konstruisanjem vezova koji omogućavaju bolje upravljanje skijama postavljeni su temelji današnjeg ski sporta. U 20. veku skijanje postaje sve popularnije, a novi materijali i konstrukcijska rešenja bitno unapređuju tehniku vožnje skija. Danas u skijanju postoji više disciplina, a turno skijanje je jedna od njih. Slobodni smo da kažemo da je upravo turno skijanje onaj oblik skijanja najbliži originalnoj nameni, koju su skije imale kroz istoriju.

U čemu je specifičnost turno skijanja?

Turno skijanje je aktivnost koja podrazumeva kretanje po snegu pomoću posebno dizajnirne skijaške opreme: turno skija ili splitborda. Glavna karakteristika turno skijaške opreme je da se ona može koristiti u dva različita moda:

mod za skijanje (ski) i
mod za hodanje (walk).

Kombinacijom ova dva načina korišćenja turno ski opreme, skijaš se može kretati po snežnom pokrivaču i uzbrdo i nizbrdo potpuno samostalno.

Ovakav koncept skijanja daje potpuni osećaj slobode pri kretanju planinskim i snežnim prostranstvima, čini vas bližim prirodi i planini, a ima i svoju praktičnu stranu. Naravno, kao svaka disciplina koja puno daje, turno skijanje zahteva i puno znanja i veština, od kojih je skijanje/bordanje samo jedna.

Osnovni komplet opreme za turno skijanje se sastoji iz sledećih delova:

Skije ili splitbord: Skije mogu imati različitu konstrukciju, a osnovna karakteristika je kompromis između težine i gabarita (dužina, širina) – duže i šire skije su pogodnije za vožnju nizbrdo, ali su teže za uspone, dok je kraća i uža skija laganija, ali je pri skijanju manje stabilna pogotovo za velike brzine. Upotrebom savremenih materijala u konstrukciji skija, ovi protivurečni zahtevi se uspešno rešavaju.

Splitbord (splitboard) predstavlja odlično konstrukcijsko rešenje za ljubitelje snouborda koji žele da uživaju u turingu. Pošto su vam na snoubordu obe noge vezane za jednu dasku, praktično je nemoguće penjati se uzbrdo sa njim, a penjanje sa snoubordom na rancu često nije praktično. Zbog toga je napravljen splitbord, tako što je običan snoubord „presečen“ uzdužno na dva dela, koji se uzbrdo koriste kao skije, a kada se spuštate ovi delovi se sklapaju u jednu dasku i vozite nizbrdo kao i svaki drugi snoubord.

Vezovi: Ključni deo opreme koji pravi razliku između turnog i alpskog skijanja. Turno vezovi su konstruisani tako da imaju dva osnovna moda korišćenja:

(1) mod za hodanje – walk, koji se koristi prilikom penjanja ili hodanja po ravnom terenu, kod koga je u vez ukopčan samo prednji deo cipele, dok se peta podiže i spušta tokom hodanja i

(2) mod za skijanje – ski, koji se koristi kada se skija vozi nizbrdo, kod koga je peta fiksirana kao u vezovima za alpsko skijanje.

Danas postoji veći broj konstrukcijskih rešenja koji se koriste shodno nameni skije.

Naravno, i splitbord koristi posebne vezove u koje se kopča snoubord cipela i koji takođe imaju dva moda upotrebe – za penjanje (walk) i za vožnju (ride).

Krzna (kože, skinovi): Posebno izrađene trake od fokinog krzna (nekada) ili sintetičkih materijala (danas), koje se lepe za kliznu površinu skija / splitborda sa ciljem da spreče proklizavanje unazad prilikom penjanja uzbrdo. Za fiksiranje krzna na skiju koristi se poseban sistem kopči i lepak koji omogućava višekratnu upotrebu krzna bez opadanja lepljivosti.

Skijaška turno cipela: Slična je skijaškoj cipeli za alpske discipline, ali kao i kod skija, ima 2 osnovna moda korišćenja: (1) walk i (2) ski. Takođe, ove cipele mogu biti ultra lagane – namenjene za takmičare, ili teže, sa visokim fleks indeksom, pogodnije za freeride.

Na splitbordu mogu se koristiti cipele za snoubording u kojima inače vozite.

Skijaški štapovi: U turno skijanju se štapovi itekako koriste, čak i ako vozite splitbord. Oni pomažu da naše kretanje, posebno u modu za hodanje (walk) bude stabilno i bez gubljenja ravnoteže. Štapovi mogu biti različitih vrsta, od običnih skijaških do štapova konstruisanih tako da se mogu sklopiti, koji su posebno zahvalni jer se mogu spakovati na ranac ukoliko za to postoji potreba (ukoliko pri penjanju morate da koristite neku drugu opremu, recimo cepin, ili ako vozite splitbord onda vam nizbrdo štapovi nisu neophodni).

Kaciga: U današnje vreme apsolutno neophodan deo opreme, o čijoj važnosti nije potrebno posebno govoriti.

Odeća: U ski turingu koristi se odeća koja omogućava potpunu funkcionalnost pokreta, a istovremeno pruža potrebnu zaštitu i udobnost. Slično kao u planinarenju, alpinizmu i drugim outdoor disciplinama, kod odevanja se koristi princip slojevitosti, sa prvim slojem kao aktivnim, drugim koji vas greje i trećim koji vas štiti od atmosferskih uticaja. Naravno od uslova u kojima skijate zavisi kako ćete se konkretno obući.

Pored navedene, za uspešno i kvalitetno turno skijanje, može se koristiti i brojna druga oprema, a koja konretno zavisi od toga na koji teren idete da skijate, kakvi su vremenski uslovi, da li planirate da vozite dubok sneg (powder), da li prolazite eksponirane delove na ruti, itd. O svemu ovome biće više reči na našem sajtu.

Scroll to Top