Šar planina

Šar planina je planinski venac dug preko 80 km na krajnjem jugu Srbije, duž granice sa Makedonijom. Povoljan geografski položaj i relativno visoka nadmorska visina (brojni vrhovi preko 2000 m) doprinose velikim količinama snežnih padavina. Sneg se na severnim padinama i pojedinim kuloarima zadržava i do juna.

Na Šar planini postoji veliki broj terena pogodnih za turno skijanje / splitbording, a posebno za frirajd (freeride). U delu planine koji pripada opštini Štrpce je izgrađeno skijalište Brezovica, koje predstavlja poseban raritet u svetu skijanja, a i odličnu bazu za izvođenje tura. Osim Brezovice, za ski turing i frirajd, izuzetno su pogodni brojni vrhovi i amfiteatri, počev od Ljubotena, pa dalje preko Crnog vrha, Peskova, Konjuške, Kobilice, Rudoke, Vrace,…

Na delu planine u Makedoniji, takođe postoji skijalište na Popovoj Šapki, koje je samo po sebi raj za frirajdere i turno skijaše. U njegovoj blizini je i najviša tačka planine, Titov vrh (2747 m).

Ogromno prostransrvo Šar planine, bogatstvo snegom i netaknuta priroda čine da ova planina bude neiscrpno igralište za ljubitelje skijanja.

Scroll to Top