Turno cipele

Turno cipele

Cipele za skijanje, poznate i kao panerice, možda su najvažniji deo opreme, tačnije to je deo opreme za koji je najvažnije da vam bude odgovarajući. Ukoliko imate neodgovarajuću skijašku cipelu, skijanje se umesto uživanja pretvara u problem, a to je ono što nikako ne želite. Osim što neodgovarajuća cipela nije udobna i može da vam napravi ozbiljne žuljeve, ona predstavlja i bitan faktor bezbednosti, jer sa neodgovarajućom cipelom veoma teško možete pravilno upravljati skijama.

Kao što postoje različite vrste skija, tako postoje i različite vrste skijaških cipela, pa je prilikom kupovine ove opreme važno znati nekoliko bitnih stvari kako bi izabrali pravu cipelu. Osim što je potrebno da znate kojom vrstom skijanja nameravate da se bavite, jer ski-cipele za stazu nisu istih performansi kao, na primer, cipele za ski-turing, prvo od čega treba poći je nivo vašeg skijaškog umeća. Pri tome treba da uzmete u obzir i vaše ambicije i nameru da napredujete sa skijaškom veštinom, odnosno koliko ćete često skijati.

Tvrdoća skijaških cipela (flex index)

Glavna karakteristika ski-cipela, u tom smislu, jeste njena tvrdoća (flex index). Tvrđa cipela (veći flex index) namenjena je boljim skijašima, jer se sila koju vi proizvodite svojim telom, zbog veće krutosti cipele, brže prenosi na skiju. Međutim, potrebno je, kao prvo, umeti napraviti pravilan i dovoljan pritisak, a kao drugo, umeti kontrolisati skiju tim pritiskom, što je za početnika veoma teško da postigne. Zato početnicima više odgovara mekša (manji flex index) ski-cipela. Mekša ski-cipela omogućava dovoljno efikasno vođenje skija pri manjim brzinama i na blagim padinama, što je i najvažnije kod početnika.

Ali imajte na umu da, ako planirate da se ozbiljnije bavite skijanejm, ni vi nećete dugo biti početnik. Zbog toga, obično početnicima savetujemo da ipak nabave malo tvrđu cipelu, kako je ne bi brzo „prerasli“. Naravno, nikako ne treba sebe preceniti i uzeti cipelu velike tvrdoće, jer bi to bila veća greška. Bolje je ići postupno i kada za to dođe vreme, a vaša skijaška tehnika bude na višem nivou, lako ćete nabaviti adekvatne cipele.
Ono što je najvažnije po pitanju tvrdoće skijaških cipela je da ona nikako ne treba da bude manja od tvrdoće skija, dok obrnuto može. Dakle, možete imati tvrdu cipelu, a mekšu skiju, dok obrnuto nikako nije dobra kombinacija, jer u tom slučaju ne možete da postignete potrebnu silu kojom delujete na skije i samim tim nećete moći pravilno da ih kontrolišete.

Veličina i udobnost ski-cipela

Osim tvrdoće, važno je odabrati odgovarajuću veličinu cipele. Cipela vam nikako ne sme biti premala, ali ni prevelika. Njena konstrukcija je takva da kada je obujete i stanete u pravilan stav, trebalo bi da možete da pokrećete nožne prste, gore-dole, i da njihovim vrhovima ne dodirujete cipelu. Sa druge strane, cipela mora da vam čvrsto stegne zglob (kada je zakopčana), a da pri tom ne izaziva nikakve bolove. Ukoliko vas cipela žulja ili previše pritiska u nekoj tački na nozi, probajte neki drugi model.
Pošto se skijaška cipela sastoji iz dva dela, spoljašnjeg plastičnog oklopa i unutrašnje cipele, potrebno je znati da je unutrašnja cipela ta koja je zadužena za udobnost. Ona se pravi od materijala koji vremenom prilikom korišćenja poprima anatomski oblik vaše noge. Danas već postoje i uveliko se koriste posebne tehnologije kojim je moguće određenim postupkom unutrašnju cipelu potpuno prilagoditi stopalu, čime sasvim sigurno dobijate udobnu cipelu.

Po čemu se cipele za ski-turing razlikuju od ostalih ski-cipela?

Sve ovo do sada rečeno važi za sve skijaške cipele: kako za alpsko, tako i za turno skijanje. Međutim, cipele za ski-turing su ipak malo drugačije. Glavna razlika je u tome što su cipele za ski-turing konstruisane za rad u dva moda: „walk“ i „ski“. U „walk“ modu gornji deo cipele može da se pokreće u pravcu napred–nazad, što skijašu omogućava lakše hodanje na skijama. U „ski“ modu, cipela se zaključava i praktično može da se koristi kao bilo koja druga cipela za alpsko skijanje. Prebacivanje iz jednog moda u drugi vrši se posebnom kopčom, „prekidačem“, koji se nalazi sa zadnje strane cipele, malo iznad pete. Sam mehanizam koji reguliše mod u kome koristite cipelu je različit i zavisi od proizvođača.

Druga razlika kod turno cipela u odnosu na alpske cipele je đon. Kod turno cipela đon se obično pravi od materijala koji imaju dobar grip, tj. prave dobro trenje prilikom kretanja po tvrdoj ili kamenitoj podlozi i samim tim manje proklizavaju. Đon je zbog toga malo mekši i gumiraniji nego što je đon na alpskim skicipelama, koji je od tvrde plastike. Pored toga, đon na turno cipelama ima šaru, koja dodatno poboljšava stabilnost hodanja po klizavoj površini, bilo da je u pitanju sneg, led, blato ili miks svega toga. Razlog za ovakvu vrstu đona je to što za razliku od alpskih ski-cipela, koje se koriste samo na skijalištu, kod turno skijanja, često morate preći neki deo terena hodajući u cipelama i veoma je važno da u toku hodanja budete stabilni. Upravo zato je turno cipela konstruisana tako da u sebi objedinjava karakteristike skijaške cipele i tehničke alpinističke cipele.
Po pitanju kačenja cipele u vezove, kod turno cipela postoje dva načina. Jedan je potpuno isti kao kod alpskih ski-cipela, odnosno pomoću izbočina na peti i na špicu cipele, ukopčavate je u vez. To znači da svaku turno cipelu možete koristiti na alpskim vezovima. Drugi način je kopčanje pomoću pinova. Prednji deo (špic) cipele ima dve rupice sa leve i desne strane u koje se uglavljuju pinovi prednjeg veza. Na peti cipele postoje dva žljeba u koje se uglavljuju pinovi zadnjeg veza, u slučaju kada prelazite na „ski“ mod. Koji ćete način koristiti zavisi bukvalno od toga koji vez imate na skijama. Svakako je pouzdan i jedan i drugi.

Vrste turno cipela

Kada govorimo o vrstama turno cipela, potrebno je da primetimo da se i turno cipele, kao i turno skije izrađuju za različitu nemenu. Tako imamo veoma lagane turno cipele koje se koriste za skimo i trke, dok sa druge strane imamo cipele za frirajd koje su teže od rejs cipela, a čija je tvrdoća (flex index > 110) gotovo ravna tvrdoći takmičarskih cipela za alpsko skijanje. Svakako preporučujemo da prilikom nabavke proverite ponudu različitih prouzvođača i sasvim je sigurno da ćete naći odgovarajuću cipelu. Među poznatijim proizvođačima turno cipela su: Dynafit, Atomic, Fischer, Dalbello, Lange, Garmont i drugi.

Koju god cipelu da odaberete, najvažnije je da vam je udobna (a to znači sve ovo o čemu smo pričali: odgovarajuća veličina, tvrdoća, oblik, namena,…). Na ski-turingu veći deo vremena provodite hodajući, nego skijajući, pa je zato udobnost faktor oko koga ne bi trebalo praviti kompromis. Osim toga, kada ste na turi, nemate mogućnost da skoknete u ski-servis ili do apartmana u kom ste smešteni i zamenite cipele, a da nosite rezervne cipele u rancu je neprihvatljiva opcija.

Na šta obratiti pažnju

Prilikom kupovine turno cipela, obavezno ih probajte, provedite neko vreme u njima, pokušajte da hodate, podestite i isprobajte i „ski“ i „walk“ mod. Probanje vršite u čarapama u kojima inače idete na ture. Ukoliko osećate nepravilne pritiske, bol ili žuljeve, pokušajte sa drugim modelom, jer ako vas cipele žuljaju u prodavnici nakon desetak minuta, u planini će vam „pojesti“ nogu. Poslednje o čemu treba da brinete su razne dizajnerske fore, tipa boja cipela ili slično. Mada, ako imate mogućnosti da odaberete i odgovarajući vizuelni dizajn cipela, zašto da ne, ako ćete se zbog neke posebne boje cipela bolje osećati. Zapamtite samo da je to poslednja i, sa stanovišta samog ski-turinga, potpuno nebitna stavka o kojoj treba razmišljati prilikom nabavke ski-cipela.

Ukratko šta je potrebno da znate o cipelama za turno skijanje:

– Cipele za turno skijanje razlikuju se od cipela za alpsko skijane u tri detalja:

  • Konstrukcija: turno cipele imaju „ski“ i „wak“ mod, alpske nemaju;
  • Đon: đon na turno cipelama je gumiran, ima šaru, mekši je i ima bolji grip sa podlogom, đon na alpskoj cipeli je od tvrde plastike;
  • Kopčanje na vezove: turno cipela može da se ukopča u vez sa pinovima i u alpski vez, alpska ski-cipela se kopča samo u alpski vez.
  • Udobnost cipela za ski-turing je veoma važna jer veći deo vremena na turi provešćete hodajući u njima, a manji skijajući.
  • Odaberite odgovarajući model cipela u odnosu na to gde ćete ići na ture i koliko često: nemojte se preceniti, ali ni potceniti.
  • Cipela mora da vam odgovara: veličina, tvrdoća, udobnost, tehničke performanse… Obevezno probajte cipelu prilikom kupovine.
  • Cipela može biti iste ili veće tvrdoće nego skija, nikako obrnuto.
  • Boja i vizuelni dizajn cipela je potpuno nebitan.
Scroll to Top