Obuke

Obuke – Ture Predavanja Konsalting Tim bilding

SKI TOURING / SPLITBOARDING OBUKE / KAMPOVI

Ski-turing & splitbord obuke za sad radimo na tri lokacije. Eko-katun Gradine (Prokletije – Bogićevica). Nadgora – Durmitor. Brezovica – Šarplanina. Na tim lokacijama istažujemo frirajd linije i unapređivati naše znanje kroz različite veštine. Naravno, to će zavisiti i od nivoa grupe (gde se sigurno delimo u više grupa). U svakom slučaju, ove lokacije nude najbolje uslove za ovaj vid sporta dok nam je logistika u lokalu vrhunska za „backcountry tours“.
Kako izgleda naš kamp na Prokletijama:

Dan 1

Ulazak u sobe i bungalove moguć je od 14 č. Sve vas čeka večera dobrodošlice, a glavni sastanak i predstavljanje ekipe/rada kampa počinje u 21 č.

Dan 2

Provera vaše opreme od 7 č., doručak počinje u 8 č. Svi treba da su komplet spremni za polazak pre doručka. Plan je da „rookie“ grupa krene grebenom ka Hridu direkt iz smeštaja, dok „advanced“ ekipa kreće ka Bogićevici. Svako veče imamo radionice.

Dan 3

U zavisnosti od prethodnog dana i uslova na terenu, svako veče pravimo detaljan plan za sutra. Očekuje vas obuka u vezi sa tehničkim terenima (izvlačenje iz pukotina, osiguranje i naveza, prolazak strmih kuloara). Posebnu pažnju obraćamo na tehniku vožnje u dubokom snegu, lavinski test. Tragamo za strmim snežnim padinama sa što boljim linijama za vožnju. Cilj je da sad imamo ozbiljnije frirajd vožnje. U večernjim satima radionica i obavezno rastezanje.

Dan 4

„Freeride day, hike to ride the best line in area.“ Odjavljujemo se nakon ručka u 14 č.

Radionice:

 • Oprema, inovacije i pravilna upotreba.
 • Različite tehnike kretanja u zavisnosti od terena i stanja snega.
 • Lavinski i tehnički kurs (fokus na izlačenje iz pukotina).
 • Tehnika vožnje i specifičnost regije.
 • Fizička priprema za “freedom tools”.

Nivo znanja:

Ovaj kamp/obuka je namenjen dobrim, iskusnim skijašima i borderima koji pre kampa moraju imati makar 10 dana aktivne vožnje u aktuelnoj sezoni. Morate biti samouvereni i fizički spremni za sve vrste snega. Od super dubokog i praškastog snega, vlažnog i lepljivog, do tvrde pokorice. Ukoliko niste sigurni u svoj nivo kondicije i tehničkog znanja skijanja van staza, postoji mogućnost da nećete proći obuku.
Ako je neophodno, uzmite časove kod ozbiljnih ski/snoubord instruktora i ne ustručavajte se da nas konsultujete po tom pitanju. Isto važi i za kondiciju.
Suština je da na kamp učesnici dođu spremni i to: (1) fizički; (2) mentalno; (3) tehnički. Tako smanjujete rizik od povrede, što je daleko bitnije, pošto nismo na uređenom skijalištu.

Oprema:

Poseban PDF imate na kraju stranice, sa svim detaljima/slikama opreme. Ranac sa erbeg sistemom nije obavezan. Kompletnu listu preporučene i obavezne opreme imate u tom dokumentu.

Šta je uključeno u kamp/obuku?

Guiding & Tuition

3 dana kvalitetnog rada na vrhunskoj lokaciji sa licenciranim vodičima i instruktorima.

Avalanche Training

Specifična škola o lavini i praktičan rad na terenu.

Group equipment

Užad i asenderi/desenderi.

Support

Logistika. Prevoz terencima u lokalu sa posebnim nosačima na krovu za skije i daske. Odličan smeštaj na bazi polupansiona. Saveti oko opreme, rentanje ili pozajmljivanje.

Šta nije uključeno u kamp?

Vaša oprema, sportsko osiguranje. Čak i kovid osiguranje za strane državljane, pošto često osiguravajuće kuće vešto izbegavaju pokrivanje troškova ako ljudi nemaju i kovid osiguranje. Lanč-paketi, grickalice i hrana za dan na otvorenom. Razna pića i dodatna hrana u smeštaju. Vaš dolazak.

Praktične informacije:

 • Savetujemo elektrolite, proteinske barove, “salt sticks” i gelove, kao i koštunjičavo voće za ranac. Ture su ozbiljne.
 • Plastične čačkalice za izbacivanje leda iz pinova i čišćenje vezova.
 • Vosak za krzna.
 • Ski-turing ekipa treba da ima “lovce” gurtne/sajle koji vezuju cipelu za skiju. https://skimo.co/marker-alpinist-leashes
 • Dereze za snoubord čizme su obične, ne trebaju automatske ili poluautomatske. Takođe možete kupiti i dereze za sam splitbord. Tople merino wool čarape, više pari.
 • Vrhovi sa kojih vozimo imaju preko 2.300 m n.v.
 • Biće dva nivoa smeštaja, u kućama i bungalovima.
 • Spajamo vas oko zajedničkog transporta, kao i prethodnih godina. Zimske gume, mala lopata i lanci obavezna su oprema za vozilo kojim dolazite.
 • Smeštaj ima Wi-Fi, kao i domet, nalazi se na 1.150 m n.v. Voda u sistemu je izvorska. Roming ne postoji za mreže Zapadnog Balkana.
 • Baza trke ima centralni objekat za obroke i predavanja.
 • Ukoliko planirate rentanje ski & splitbord opreme, savetujemo da to uradite što pre. Za sve preporuke i kontakt tu smo.
 • Predlažemo sportsko-planinarsko osiguranje za 2023. preko slovenačkih klubova https://clanarina.pzs.si/predstavitev-zavarovanj

Da biste ušli u proceduru prijave, molimo vas popunite upitnik “Prokletije 2023”.

Oprema – skini PDF

Powder to the people!

Scroll to Top