Lavinska oprema

Za bek-kantri skijanje (ski-turing, splitbording) posebno važan deo opreme jeste lavinska oprema. Praktično, bez ove opreme ne bi trebalo uopšte kretati na turu. Lavine su jedna od najvećih opasnosti zimi u planinama. Mogućnost da se snežni pokrivač pokrene i obruši na vas zavisi od više faktora (količina snega, temperatura, vetrovi, kretanje ljudi, životinje, doba dana). Više o samim lavinama obradićemo u drugom tekstu, a ovde govorimo o opremi koja vam može bukvalno spasiti život, ukoliko se nađete u situaciji da vas pokupi lavina.

Standarni deo osnovne lične lavinske opreme za sve turno skijaše, splitbordere, frirajdere, alpiniste i planinare koji se zimi kreću u planini, se sastoji iz sledećih delova:

  • Primopredajnik, biper ili transiver je elektronski uređaj koji radi na principu emitovanja i prijema radio talasa i omogućava lakše pronalaženje zatrpanog skijaša pod snegom. Biper se nosi zakačen posebnim gurtnama za telo skijaša / bordera tako da ne može da spadne. Nije preporučljivo držati ga u rancu, jakni i sl., jer ukoliko vam ranac ispadne ostaćete i bez bipera. Da bi korišćenje bipera imalo smisla potrebno je da u grupi koja ide na turu svi imaju ovaj uređaj. Prilikom prelaska preko lavinoznog terena svima je biper uključen i radi kao predajnik. U slučaju da jednog člana grupe (ili više njih) zatrpa lavina, svi ostali prebacuju prekidač na svom biperu u status prijema i započinju pretragu. Veoma je važno da pre nego što krenete na turu proverite da su vam baterije u uređaju napunjene, a pametno je imati i rezervne sa sobom. Postoji više proizvođača ovih uređaja (Pieps, Black Diamond, Arva, Mammut i dr.) i smatramo da nije samo preporučljivo, već apsolutno neophodno imati ovaj komad opreme.
  • Lavinska sonda se sastoji od 6-7 cevi (šipki) koje su povezane unutrašnjom vezom (kanap). Na nekim do šipki utisnuta je merna linija (u cm ili u inčima) za potrebe lakšeg korišćenja sonde u slučaju pretraživanja snega u potrazi za zatrpanom osobom. Sonda se nosi rasklopljena, obično u posebnoj vrećici u rancu, a kada je potrebno da se koristi onda se prvo rasprostre celom dužinom a potom se, pomoću sajle (kanapa) zategne tako da se, u suštini, dobije jedna dugačka šipka. Pretraživanje terena se vrši tako što se sonda zabada u sneg sa ciljem da se „napipa“ zatrpana osoba. Sondiranje terena se mora všiti sistematično i uredno kako ne bi neka zona ostala neispitana, što je posebno važno kada sondiranje radi više osoba. Naravno, pre no što se počne sa sondiranjem vrši se lociranje unesrećenog pomoću bipera.
  • Lopata je treći deo osnovnog lavinskog kompleta koji svaki skijaš / border mora imati sa sobom. Lopata ima višestruku primenu, a u slučaju lavina potrebna je za što brže otkopavanje zatrpane osobe. Osim toga, lopata se koristi i za izradu bivaka u snegu (iglo, vučja jama i dr.), kao i za postavljanje sidrišta. Izrađuje se od laganih a čvrstih materijala, kao što je aluminijum ili određene vrste plastike i kompozitnih materijala, a konstruisana je tako da se može rasklopiti na više delova, radi lakšeg pakovanja i nošenja.

Osim ova tri dela lavinske opreme, poželjno je imati i lavinski vazdušni jastuk (avalanche airbag), koji se obično pakuje u posebne skijaške rančeve. Erbeg služi da, kada se aktivira, zaštiti skijaša od povreda (pre svega vratni deo kičme i glavu), da omogući da se u predelu glave (usta, nos) prilikom zatrpavanja formira dovoljno velika šupljina u snegu da bi ostalo dovoljno vazduha za disanje i da osobu, koju zatrpava sneg u toku samog tog procesa izbaci na površinu i ne dozvoli da ga sneg zatrpa duboko. Ova neosporno korisna stvarčica je apsolutno neophodna skijašima / borderima koji planiraju da voze velike planine i strme padine sa velikim količinama snega.

Od ostale opreme, koja može biti veoma korisna u slučaju lavina, jesu bivak vreća i astro-folija za utopljavanje povređene osobe, kao i komplet prve pomoći koju svako mora imati sa sobom.

Na kraju, želimo da istaknemo da bez obzira kakvu opremu imate i koliko ste fizički i tehnički spremni, najvažnije je da znate i umete da procenite stanje na terenu i da doneste ispravnu odluku, jer nijedna vas oprema ne štiti 100 %. Zbog toga je potrebno iznova i iznova učiti, skupljati iskustvo, kako svoje tako i iskustva drugih skijaša, bordera, alpinista… Skijajte pametno, ne ludo.

Scroll to Top