Bogićevica Freeride Camp 2024.

Prvog vikenda februara održan je drugi po redu frirajd kamp na Bogićevici. To je ujedno šesti od kad organizacija skitouring.rs & splitboarding.me postoji i radi na edukaciji. 

Tri puta je Durmitor bio domaćin i jednom Šar-planina (Brezovica). No, Prokletije su realno za koplje ispred svih, konkretno Bogićevica. Evo i zašto:

  • potpuna divljina i netaknuta priroda
  • najpouzdanija sa snegom, što se videlo upravo na ovom kampu
  • travnata površina ove regije dozvoljava vrlo bezbedno skijanje, bez uništavanja opreme (teško ćete zakačiti daske i kad ima malo snega)
  • odlična kombinacija izazovnih linija ali i bezbednih “džepova” takodje. Igralište za sve nivoe skijaša/bordera kojima je blizak “backcountry”

Uz podršku opštine Plav i njihove turističke organizacije ovogodišnji kamp je digao nivo u svakom smislu. O domaćinima iz Katuna Gradine ne treba puno trošiti reči, porodica Turković je vredna, spremna za svaki vid logistike, pedantna i pravi vrhunsku hranu. No to sve nije u prvom planu, prvenstveno su ljudi, i kad jednom odete kod njih stekli ste iskrene prijatelje. Kod njih nije sve u ugostiteljstvu – kad ih budete posetili, videćete već sami.

Prvi, veliki iskorak za ovu regiju je to da je na našem kampu lavinski set (biper, sonda, lopata) bila OBAVEZNA oprema. Svi su je imali, kako početnici tako i iskusniji skijaši/borderi. Ono što je još bitnije, naučili su kako da je koriste pouzdano, pravilno i efikasno. Zamislite blizu 30 učesnika iz 4 zemlje okruženja kako zna da reaguje u noćnoj mori svakog “off piste” vozača. “Avalanche safety” je najbitnija stvar ovog sporta (veštine) i vrhunski profesionalci obnavljaju svoje znanje svake godine. Simulacije su obavezne, ništa bez obnavljanja znanja i dobijanja rutine nakon duge letnje pauze.

Sledeća, vrlo bitna stvar koju smo radili je izvlačenje iz pukotina. Svakako da bi retko ko na Balkanu uspeo da nađe takav teren (mada je moguće, da ne ulazimo u dubinu), ali svako ko je ozbiljan sigurno da planira Alpe! 

Dakle nema potrebe obrazlagati zašto, ali je ovo kompleksna obuka koja ima više scenarija i treba je posebno raditi i uvežbavati.

Još jedna bitna stavka, osnove kretanja:

  • round turn
  • Y turn
  • kick turn

Vredi stalno ponavljati, usavršavati, podsećati se sitnih detalja i tehnika.

Pravilno držanje štapova (više stilova), komunkacija štapovima na daljinu (kad stati, gde stajete, da li je bezbedno da je svejedno kuda idete, levo, desno). Odabir linije kretanja na gore (skandinavski stil, francuski, italijanski).

Šta izvlačimo kao zaključak kad vodimo kolonu, kako se smenjujemo, koliko se trošimo? Kako uopšte planiramo odlazak u planinu zimi? Ukopavanje cepinom ili daskom/skijom. Završne procedure iskopavanja, itd. itd.

Zhivko Zhechev (IFMGA guide) je odradio sjajan posao uz podršku lokalnih vodiča. Svi su mogli da nauče nešto novo. Cilj kampa je ostvaren: edukacija, novo znanje, novo iskustvo, drugačiji pristup. Izabrane su skroz bezbedne linije i lokacije. S obzirom na to koliko je slaba zima, izvučen je maksimum.

Svaki vodič ima, da kažemo, svoju crtu i daje drugačiju perspektivu pogotovo kad svako veče imate debate nakon večere. Prava stvar je kad se svi okupe i krene analiza sa terena. Učesnici sami predlažu, primećuju, komentarišu, a vodič ih dodatno skenira na terenu.

Pravi vodič zna da je tu da prenosi znanje i da vam osigura najbezbednije kretanje po terenu. 

Za razliku od drugih, nama nije primarni fokus na zabavi, već na ozbiljnoj obuci. Zabava dolazi sama po sebi i treba da bude produkt poverenja i rada na terenu. Kad podignemo svoj nivo znanja, onda je lako izaći i juriti samo dobre linije po planini. Nakon toga vaše mogućnosti su veće za igranje na terenu i tako gradite zdravo a ne lažno samopouzdanje.

A svi znamo, Prokletije su nepregledno igralište za nas, beskrajno lepo, izazovno ali i opasno. Ukoliko im priđemo sa poštovanjem, uzvratiće nam. Nepalci smatraju planine živim bićima – lepa poruka i perspektiva. Prokletije su i dalje poslednji neistraženi planinski venac Evrope sa najjužnijim snežnikom. Smatramo privilegijom što je imamo u svom dvorištu.

Veliko hvala još jednom opštini Plav, katunu Gradine i našim vodičima na ovom kampu (Zhivko Zhechev, Andrija Šćepanović, Emir Ciriković i Marko Nikolić). Takođe hvala i svim učesnicima koji su nam ukazali poverenje, retkost je da ovoliki broj ljudi “klikne” u planini i to zimi u bespuću. Za veselu atmosferu i osećaj kao da ste u rođenoj kući svakako 100 karma bodova ide Labudu! 🙂

Iako zima debelo kasni, nadamo se da stiže sredinom meseca, pa da konačno uronimo u pravi “powder”! Pošto smo sve male štekove pršića Bogićevice razbucali! Video coming soon, stay tuned!

Scroll to Top